Γ. Αρβανιτίδης: Ομιλία για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αποτελεσματική προστασία
Ομιλία για τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την άμεση στήριξη των πληγέντων.
Στην Κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Διαρκούς Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την άμεση στήριξη των πληγέντων τοποθετήθηκε ο αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Αρβανιτίδης στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι εκτός από τα έκτακτα μέτρα που περιέχουν οι Π.Ν.Π. έρχονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την οποία θα πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση για το πως αυτή η μεταφορά θα λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρθηκε στην Κλιματική Αλλαγή που τόσο όψιμα ανακάλυψαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η Κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για κανέναν. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου μίλησε γι' αυτήν και δημιούργησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και το Πράσινο Ταμείο.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε ότι οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν την υποστελέχωση, την μη επαρκή χρηματοδότηση της πρόληψης, την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν στην λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.
Έθεσε επίσης σημαντικά ερωτήματα στον Υπουργό για το αν θα προηγηθεί αξιολόγηση της επιτυχίας της φυσικής αναδάσωσης και αναβλάστησης όλων των υπολοίπων φυτών πριν από οποιαδήποτε αναδάσωση, τι θα γίνει με τα παραγόμενα προϊόντα υλοτομίας και ποιος θα καρπωθεί την παραγόμενη αξία πώλησής τους, τι είδους αντιπαροχές ενδέχεται να λάβουν οι ιδιώτες, με τι είδους δέντρα και από πού προερχόμενα θα γίνουν αναδασώσεις και αν η κήρυξη των αναδασώσεων θα λάβει ως πρόβλεψη τις εκκρεμότητες των Δασικών Χαρτών.
Ακόμη ο Γιώργος Αρβανιτίδης αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση που πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει στον πρωτογενή τομέα. Να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες για την απώλεια της παραγωγής τους, να καλύψει την αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως ότου υπάρξει νέα αποδοτική παραγωγή, να βγάλει άμεσα την ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών που θα περιλαμβάνει τα μέτρα στεγαστικής συνδρομής, να καλύψει τα κενά της ΠΝΠ,να διευκρινιστεί για ποιους ισχύει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό, τόσο μέσα από την ψήφιση ενός ελληνικού Κλιματικού Νόμου, αλλά και με προηγούμενες ευκαιρίες νομοθέτησης τα εξής, που δυστυχώς η Κυβέρνηση τα έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής.
Χώρες της Ευρώπης όπως η Ελβετία, η Ισπανία και η Ρουμανία έχουν ήδη ιδρύσει Συνεγγυητικά Ταμεία Φυσικών Καταστροφών.
Προτείνει ακόμη την προσαρμογή ενός τέτοιου Ταμείου στην Ελλάδα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από Πυρκαγιές, την Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, και κυρίως των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών φυσικού ή τεχνολογικού κινδύνου και την συγκρότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για κάθε περιοχή που επλήγη.
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας και αποκατάστασης των περιοχών είναι αναγκαία…
Αλλά επιτέλους χρειάζεται μια εντελώς άλλη φιλοσοφία και προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση.
Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας.