Στον Στ. Μπένο με προτάσεις για τη Β. Εύβοια οι Πράσινοι

 


Στον Στ. Μπένο με προτάσεις για τη Β. Εύβοια οι Πράσινοι


Πάνω από 40 συγκεκριμένες προτάσεις για την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, επικεντρωμένες στην ανάγκη να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από συμμετοχικό σχεδιασμό, κατέθεσε σήμερα το νέο κόμμα των Πράσινων στη συνάντησή τους με τον κ. Σταύρο Μπένο και την Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που δημιούργησε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα το νέο κόμμα των Πράσινων ενημερώθηκε αναλυτικά για το μέχρι τώρα έργο και τον σχεδιασμό της Επιτροπής, καταθέτοντας και την κριτική του.

Η συνάντηση, που έγινε διαδικτυακά σε καλό κλίμα, είχε ζητηθεί από την πλευρά των Πράσινων σε συνέχεια των αναλυτικών προτάσεων που κατέθεσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και της περιοδείας τους στη Βόρεια Εύβοια λίγο νωρίτερα.

Οι Πράσινοι είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα που καταθέτει αναλυτική πρόταση για την επόμενη μέρα της Βόρειας Εύβοιας, όπου οι πληγές από την πυρκαγιά είναι πολύ βαθιές, με συνέπειες που θα διαρκέσουν δεκαετίες. Συμμετοχικός σχεδιασμός, περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης, τουρισμός αλληλεγγύης, μέτρα διάσωσης της Οικονομίας του Δάσους με ειδικό ρόλο για τους ρητινοσυλλέκτες, αλλά και σύνδεση της ανασυγκρότησης με την απαραίτητη Πράσινη Μετάβαση, έχουν κεντρική θέση στις προτάσεις τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της Β. Εύβοιας είχε την τύχη να μείνει σε μεγάλο βαθμό έξω από την άγρια ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών, στοιχείο που πιθανόν βάρυνε και στην ουσιαστική εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Η πρόκληση σήμερα δεν είναι η αναζήτηση μεγάλων «επενδυτικών ευκαιριών», αλλά η επούλωση των πληγών με οικοδόμηση βιώσιμης ευημερίας για όλη την τοπική κοινωνία: ενδεικτικά, τα σχέδια για την αγροτική εκπαίδευση οφείλουν να είναι προσανατολισμένα στη μείωση των γεωργικών εισροών και τις διάφορες μορφές βιολογικής γεωργίας ως γεωργίας του μέλλοντος, στο πλαίσιο και του στόχου της Ε.Ε. για μερίδιο βιολογικής γεωργίας 25 % το 2030.

Από το νέο κόμμα των Πράσινων, στη διαδικτυακή συνάντηση με τον κ. Μπένο συμμετείχαν: ο συν-εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γούναρης, οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναπληρωματικό μέλος της Γραμματείας, ο Φώτης Σταυρόπουλος, μέλος του Συμβουλίου, ο νομικός Λευτέρης Λεβαντής και ο Ιωάννης Μάστορης, πυρόπληκτος βιοκαλλιεργητής στη Βόρεια Εύβοια.


Αναλυτικότερα:

Πάνω από 40 συγκεκριμένες προτάσεις για την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, κατέθεσε το νέο κόμμα των Πράσινων στη σημερινή διαδικτυακή συνάντησή τους με τον κ. Μπένο και την Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας: για τη διαφύλαξη και διαχείριση της φυσικής αναγέννησης, τη διάσωση της βαριά πληγωμένης «οικονομίας του δάσους», αλλά και για τη δρομολόγηση της απαραίτητης Πράσινης Μετάβασης. Στις προτάσεις δίνεται έμφαση στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και τα κτίρια, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με ανταποκρίσεις τρένου + ΚΤΕΛ αλλά και με πιλοτικά ηλεκτροκίνητα πλοία μηδενικών εκπομπών, την εκπαίδευση για τα πράσινα επαγγέλματα, την κάλυψη των κενών σε απαραίτητες υποδομές, αλλά και στην τοπική ενεργειακή μετάβαση με πρωταγωνιστή της τοπική κοινωνία.

Για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου, οι Πράσινοι δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη φυσική αναγέννηση και στα απαραίτητα μέτρα προστασίας της. Τεχνητές αναδασώσεις μόνο ως εξαίρεση για τεκμηριωμένους σοβαρούς λόγους, αποκλειστικά με τοπικά αυτοφυή δασικά είδη και μελισσοκομικά φυτά, αλλά και με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Παράλληλα οι Πράσινοι τόνισαν την ανάγκη να περιφρουρηθούν οι καμένες περιοχές και από συμφέροντα εξορύξεων, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι μείνουν στα σημερινά τους όρια τα υπάρχοντα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι. Τα ενεργά και ανενεργά μεταλλεία είναι και το μόνο μέρος όπου θα μπορούσε να εξεταστεί η εγκατάσταση αιολικών μεγάλης κλίμακας, που θα ελέγχονται από την τοπική κοινωνία για δικό της οικονομικό και ενεργειακό όφελος.

Σημεία κριτικής των Πράσινων στην κυβερνητική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αποτελούν:

  • Η απουσία μακροπρόθεσμου ορίζοντα σχεδιασμού πέραν της 10ετίας, παρά την κλιματική κρίση που απαιτεί παντού τοπικά σχέδια τελικού μηδενισμού των καθαρών εκπομπών, το αργότερο μέχρι το 2040.

  • Η αδυναμία αναγνώρισης των διαφορών από προηγούμενα προγράμματα που είχε συντονίσει ο Σταύρος Μπένος: η Βόρεια Εύβοια, όπου ζουν σχεδόν 30.000 άνθρωποι και διατηρούσε εκτεταμένη ζωντανή οικονομία της υπαίθρου, είναι πολύ διαφορετική από το «Διάζωμα» και την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων, όπου το δημόσιο συμφέρον αρκούσε να εκπροσωπείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στο θέμα αυτό, οι Πράσινοι θεωρούμε άξια προσοχής και την κριτική που κατέθεσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, στις 28.9.2021, στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Οι Πράσινοι επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο εγκατάλειψης κρίσιμων οικονομικών τομέων και μαζικής διαρροής πληθυσμού, όπως έγινε στη Νότια Ηλεία μετά τη μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Ζητούν λοιπόν ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να μείνουν οι άνθρωποι του δάσους στον τόπο τους και να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους, με μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Ενδεικτικά οι Πράσινοι προτείνουν:
  • Αξιοποίηση της εμπειρίας και των δεξιοτήτων όσων ρητινοσυλλεκτών ενδιαφέρονται, για επιδοτούμενη επέκταση της ρητινοσυλλογής στα δάση των απέναντι περιοχών (Σποράδες, Νότιο Πήλιο, Αταλάντη) χωρίς μετεγκατάστασή τους εκεί.
  • Πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές ως «μονοπάτια αναγέννησης του δάσους», συνδυασμένα με εκστρατείες για ελληνικό και διεθνή Τουρισμό Αλληλεγγύης.

Καταληκτική επισήμανση των Πράσινων ήταν ότι η αποκατάσταση και ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτές. Οφείλει να βασιστεί στις προτάσεις και τη συμμετοχή τους, στη βάση σχεδίων ανά περιοχή με στόχους, πόρους, εργαλεία υλοποίησης που θα συμφωνηθούν με τις τοπικές κοινωνίες, δεν θα ανακοινωθούν απλώς για λογαριασμό τους. Το στοίχημα είναι να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία δημόσιου συμμετοχικού σχεδιασμού.

Οι Πράσινοι θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για τη Βόρεια Εύβοια, σε τομείς όπως η βιώσιμη διαχείριση του Β. Ευβοϊκού, η επανασύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την παλιότερη εμπειρία της σε συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας και η ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς περιοχών όπως η Λίμνη μέσα από ιστιοπλοϊκό τουρισμό και βιώσιμες θαλάσσιες συνδέσεις μηδενικών εκπομπών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!