Ακης Πετρετζίκης: Παγωτό σάντουιτς με σπιτικά μπισκότα


Παγωτό σάντουιτς με σπιτικά μπισκότα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα μπισκότα

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη μισή ζάχαρη. 

Ανοίγουμε τον λοβό βανίλιας στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει.

Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα στο μείγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Προαιρετικά μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μια κουτάλα.

Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 85° C.

Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή, τότε είναι έτοιμο.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x30 εκ. περνώντας το από ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε τον λοβό. 

Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται στο μείγμα, για να μη δημιουργηθεί κρούστα, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.

Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο). 

Μεταφέρουμε το παγωτό στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο, μέχρι να το χρειαστούμε.


Για το παγωτό

Τοποθετούμε στα μισά μπισκότα μία μπάλα παγωτό.

Καπακώνουμε με υπόλοιπα μισά μπισκότα πατώντας τα ελάχιστα για να σχηματίσουμε σάντουιτς.

Βάζουμε τα σάντουιτς για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Αφαιρούμε τα σάντουιτς από την κατάψυξη και προαιρετικά τα βουτάμε μέχρι τη μέση στη λιωμένη κουβερτούρα.

Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Σερβίρουμε.


Συστατικά

Για τα μπισκότα

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

80 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

1 αβγό, μέτριο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

100 γρ. κουβερτούρα

Για το παγωτό

500 γρ. γάλα, 3,5%

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 λοβό βανίλιας

5 κρόκους, από μέτρια αβγά

1 πρέζα αλάτι

50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

250 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη


πηγή  akispetretzikis.com/





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!