Ο Βασίλης Πρατσινάκης στο Πάρκο Δενδροποτάμου Σταυρούπολης


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, ο Βασίλης Πρατσινάκης με τη χαρισματική φωνή και τη μοναδική ερμηνεία του και η εξαμελής  ορχήστρα του, με το αφιέρωμα “Εν αρχή ην ο Λόγος” θα μας ταξιδέψουν μουσικά στον λόγο των μεγάλων ποιητών, στον λόγο που εμπνέει, αποκαλύπτει, συγκινεί, στον λόγο που γεννάει μουσική και ανοίγει δρόμους!

Η συναυλία διοργανώνεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, στο Πάρκο Δενδροποτάμου της Σταυρούπολης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και το τραγούδι θα είναι σε πρώτο πλάνο με τον αγαπημένο Βασίλη Πρατσινάκη, τους μουσικούς Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο, Αντώνη Κουμανδράκη στην κιθάρα, Ηλία Βελλή στο μπουζούκι, Γιάννη Κύρμο στο κοντραμπάσο, Θοδωρή Χριστόπουλο στο ακορντεόν, Δέσποινα Σκέντου στο βιολί.

 

Ένα στοιχείο σημαντικό της νεότερης πολιτισμικής μας έκφρασης & λαϊκής παράδοσης, στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι η είσοδος των μεγάλων μας ποιητών - λογοτεχνών στο ελληνικό τραγούδι. Σ’ αυτή τη συναυλία αποτυπώνεται η σχέση της μεγάλη ποιητικής γενιάς του ΄30 με την σπουδαία μουσική γενιά του ΄50, τους εμβληματικούς Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και άλλους σπουδαίους, τη μετέπειτα εξέλιξη της και τις επιρροές στο ελληνικό τραγούδι, ένα μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια μουσικά πράγματα.

Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γκάτσου και άλλων μεγάλων ποιητών μας.

 

Βασίλης Πρατσινάκης

Ο Βασίλης συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες σε μουσικές σκηνές της πόλης της Θεσσαλονίκης (‘’ΜΥΣΤΙΚΟ’’, ‘’ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ’’,  ‘’ΒΑΡΔΙΑ’’, ‘’ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ’’) με την αγάπη και το μεράκι για το τραγούδι και τη μουσική.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Βασίλης Πρατσινάκης έχει διανύσει μέχρι σήμερα μια γόνιμη και δημιουργική διαδρομή, που αποκαλύπτει τις πολύπλευρες καλλιτεχνικές αναζητήσεις του.

 

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται, ο Βασίλης, ένας από τους πέντε γιους της οικογένειας Πρατσινάκη, μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου η μουσική και το τραγούδι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στην πορεία της ζωής του: ο Κρητικός πατέρας του -από το Σκοινιά του Πάνω Μεραμπέλλου- που είχε πάθος με τη μουσική, ήθελε τα παιδιά του να μάθουν κάποιο όργανο. Αυτός τους έμαθε τα ριζίτικα και το ισοκράτημα στους ψαλμούς, ενώ η υπέροχη φωνή της Μακεδονίτισσας μάνας του έλκει την καταγωγή της από το Βελβεντό Κοζάνης, χωριό «τραγουδισταράδων», όπως ο ίδιος αναφέρει.

 

Ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών του, αρχίζει να μαθαίνει κιθάρα και να σιγοψιθυρίζει τα αγαπημένα του τραγούδια, μπαλάντες, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Μετά τις σχολικές γιορτές και τις πρώτες απόπειρες να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό, αποφασίζει παρέα με λίγους ακόμα ανήσυχους συνομήλικούς του, να συμπράξει στη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδρύοντας στα τέλη του 1979 το Μουσικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Ευόσμου. Στα χρόνια που ακολουθούν, ως μέλος της μουσικής κομπανίας του, συμμετέχει σε δεκάδες συναυλίες που διοργανώνει το Εργαστήρι εκτός έδρας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση πολλών πολιτιστικών φορέων. Η θερμή απήχηση που είχαν αυτές οι συναυλίες αλλά και η καθημερινή ενασχόλησή του με τη μουσική, τον φέρνουν πολύ κοντά στο δίλημμα να ακολουθήσει το ένστικτό του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.

 

Σημαντικός σταθμός στο καλλιτεχνικό του ξεκίνημα, αμέσως μετά τις σπουδές του στα οικονομικά και τη στρατιωτική του θητεία, αποτελεί η γνωριμία του με το Γιώργο Καζαντζή το 1988, με τον οποίο συνεργάζεται σε δεκάδες ζωντανές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στο δίσκο ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΑΡΤΗ που κυκλοφορεί ο καταξιωμένος Θεσσαλονικιός συνθέτης (1989).

 

Στο μεταξύ ξεκινούν και οι εμφανίσεις του στις πιο δημοφιλείς μπουάτ και μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης: ΜΥΣΤΙΚΟ 1985 -1989 & 1991-1993, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1989-1991& 1997-1998, ΜΥΣΤΙΚΟ, ΕΡΩΣ 1993-1994, κ.ά., ενώ το 1994 ξεκινά τις εμφανίσεις του στη ΒΑΡΔΙΑ.

 

Στην πολύχρονη πορεία του έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες μουσικές σκηνές της πόλης και έχει τραγουδήσει σε δεκάδες συναυλίες στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ έχει συμμετάσχει σε δίσκους καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών. Παράλληλα με τις μουσικές αναζητήσεις του, ο Βασίλης Πρατσινάκης εμπλέκεται πολλαπλώς στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέθλιας πόλης του αλλά και της γειτονιάς που μεγάλωσε. Έτσι από το 1991 εκδίδει το περιοδικό ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ (έντυπο που καταγράφει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις της περιοχής, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα οικολογίας, χωροταξίας και κοινωνικής ευαισθησίας), ενώ, με δεδομένη την εμπειρία του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής όπου ζει, αναλαμβάνει το 2008 την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων στο δήμο Ευόσμου.

 

Το 1992 συμμετέχει στον δίσκο του (μεγαλύτερου αδελφού του) Κώστα Πρατσινάκη ΕΤΣΙ ΤΥΧΑΙΑ (μουσική Γιώργου Καζαντζή), ερμηνεύοντας το τραγούδι ΞΥΠΝΗΜΑ, ενώ το 2003 κυκλοφορεί το cd ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗ 5. Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση που έγινε τον Μάη του 2003 στη ΒΑΡΔΙΑ της Θεσσαλονίκης, όπου οι πέντε αδελφοί Πρατσινάκη καταγράφουν την εμπειρία που έζησαν επί σκηνής να ενώσουν δημόσια τις φωνές τους, επιλέγοντας παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και τραγούδια των Ζούδιαρη, Σπάθα, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, κ.ά. Ο δίσκος πυροδότησε το ενδιαφέρον των ραδιοφωνικών παραγωγών και αρκετά κομμάτια του αποτελούν σταθερές ραδιοφωνικές προτάσεις για αρκετό καιρό.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!