Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας συμμετέχει μέσω του Διακρατικού Έργου «SI4CARE» στη Δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων για Κοινωνικές Καινοτομίες για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση

 


Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας συμμετέχει μέσω του Διακρατικού Έργου «SI4CARE» στη Δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων για Κοινωνικές Καινοτομίες για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν ως εταίροι στο διακρατικό έργο «Social Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Regions» («Κοινωνική καινοτομία για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη του γηράσκοντος πληθυσμού στις περιφέρειες ADRION»), με το ακρωνύμιο «SI4CARE», ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας «INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020».

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα Υγείας και Πρόνοιας και φορείς της αυτοδιοίκησης από Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, που είναι ο επικεφαλής του σχήματος, με την υποστήριξη των εταίρων του έργου SI4CARE, δημιουργεί ένα μόνιμο Κέντρο Ικανοτήτων για Κοινωνικές Καινοτομίες για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση, ενισχύοντας τη δέσμευση για διερεύνηση και παροχή νέων λύσεων και σύγχρονων αντιλήψεων για την ενεργό και υγιή γήρανση σε όλες τις περιοχές του ADRION.

Το έργο SI4CARE έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων για Κοινωνικές Καινοτομίες για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση, που στοχεύει στη σύνδεση ερευνητικών ιδρυμάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργείων, εθελοντικών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για να συνεργαστούν για την πραγματοποίηση της αποστολής της διερεύνησης και παροχής νέων λύσεων και σύγχρονων αντιλήψεων για ενεργό και υγιή γήρανση, προωθώντας τις κοινωνικές καινοτομίες, μια θετική στάση και ένα μέλλον αλληλεγγύης για όλες τις γενιές, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Η απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων ελήφθη τον Ιούνιο του 2022 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – συνάντησης των εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την διοργάνωση του εταίρου: ΕΚΠΑ - "Αιγινήτειο" Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων αποφασίστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Ακαδημαϊκή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, όπου θα εδρεύει το Κέντρο. Η ίδρυσή του αντιπροσωπεύει την υλοποίηση της επίσημης δέσμευσης του έργου SI4CARE προς τις ευρωπαϊκές αρχές και θα φροντίσει για την προώθηση και αναβάθμιση των αποτελεσμάτων SI4CARE και τη συνέχιση της λειτουργίας του διεθνούς οικοσυστήματος μετά το τέλος του έργου.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Ικανοτήτων περιλαμβάνουν διοργάνωση συναντήσεων και εργαστηρίων, επαγγελματική υποστήριξη στην κατάρτιση και εκπαίδευση των ηλικιωμένων για την αύξηση της εξοικείωσής των με τα ψηφιακά μέσα και θα στοχεύουν στη γενική διεθνή ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με τον τομέα της ενεργού και υγιούς γήρανσης, μέσα από το ετήσιο συνέδριό της με εκπροσώπους από διάφορους φορείς από την περιοχή ADRION. Το πρώτο ετήσιο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023 στη Λιουμπλιάνα, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελική εκδήλωση του έργου SI4CARE.

Το Κέντρο Ικανοτήτων, υπό τη διαχείριση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα ενθαρρύνει την ενεργή, στρατηγική προσέγγιση στον τομέα της κοινωνικής ανάπτυξης και των σχετικών επενδύσεων, και απαιτεί την προσοχή και τη συνεργασία όλων των βασικών ενδιαφερομένων στον τομέα της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Στο πλαίσιο αυτό θα αντιμετωπιστούν βασικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την άνω του μέσου όρου ταχεία αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό της ολοκληρωμένης μακροχρόνιας περίθαλψης.

Όπως επισημάνθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνας η παροχή επαρκών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων είναι πλέον ένα κρίσιμο ερώτημα και μία από τις απαντήσεις είναι, δεδομένης της τεχνολογικής προόδου, το περιβάλλον τεχνολογιών υποβοηθούμενης διαβίωσης και νοημοσύνης. «Η κοινωνική καινοτομία παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Εάν εφαρμοστεί σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δημιουργεί κοινωνική αξία με αποτελεσματικό αντίκτυπο στην κοινωνία, συγκεντρώνοντας ανάγκες και συμφέροντα, αυξάνοντας τη συμμετοχή των πολιτών και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή», λέει ο επικεφαλής του έργου SI4CARE και επικεφαλής του Κέντρου Ικανοτήτων Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας Vlado Dimovski.

Το έργο SI4CARE αντιμετωπίζει αυτή την κοινή πρόκληση συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού διακρατικού οικοσυστήματος για την εφαρμογή της Κοινωνικής Καινοτομίας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για ηλικιωμένους. Το Κέντρο Ικανότητας για Κοινωνικές Καινοτομίες για Ενεργό και Υγιή Γήρανση θα ενταχθεί επομένως σε αυτό το πλαίσιο βασιζόμενο στα επιτεύγματα του έργου, διασφαλίζοντας την εφαρμογή και τη συνέχεια του μοντέλου ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης SI4CARE και διευκολύνοντας την αναβάθμισή του σε άλλες περιοχές.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ SI4CARE:

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, το έργο SI4CARE (Κοινωνική καινοτομία για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη του γηράσκοντος πληθυσμού στις περιφέρειες ADRION) ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023, με τη συμμετοχή εταίρων από τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία και Ελλάδα. Υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Interreg ADRION και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο IPAII για συνολικό ποσό 2,3 εκατ. €.


Περισσότερες πληροφορίες και επαφές:

Ιστότοπος SI4CARESocial Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Region – SI4CARE (adrioninterreg.eu)

SI4CARE social media:

Darja Semrov – SI4CARE project manager: darja.semrov@fgg.uni-lj.si

Simon Colnar – SI4CARE communication manager: simon.colnar@ef.uni-lj.si



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!