Α. Τζιτζικώστας: “Για πρώτη φορά η Έκθεση του ΟΟΣΑ καταρτίζεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”
Α. Τζιτζικώστας: “Για πρώτη φορά η Έκθεση του ΟΟΣΑ
καταρτίζεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”
“Οι καταλύτες για μία πραγματικά βιώσιμη, πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα φτάσει σε όλους τους πολίτες είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι οι πολιτικές που διαμορφώνονται και υλοποιούνται από τη βάση προς τα επάνω”, επισήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα “Παρουσίαση της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, 2023 – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Περιβάλλον”, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην καινοτομία που εισάγεται φέτος στην παρουσίαση της Έκθεσης του ΟΟΣΑ 2023 για την Ελλάδα: “Η Έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει κορυφαία θέματα για την Ελλάδα, τις προτεραιότητες και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Φέτος όμως υπάρχει και μία πολύ σημαντική καινοτομία: Είναι η πρώτη φορά που στην Έκθεση του ΟΟΣΑ συμβάλλουν, εκτός από τους κυβερνητικούς φορείς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οικονομικούς, παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς της, οι οποίοι συμμετείχαν στις τρεις θεματικές συναντήσεις με τον ΟΟΣΑ, που ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Έτσι για πρώτη φορά η Έκθεση του ΟΟΣΑ καταρτίζεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτή η καινοτομία, πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντική συμβολή στη φετινή Έκθεση του ΟΟΣΑ, γιατί βοηθάει στην ακόμα καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση των αναγκών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Άλλωστε έχουμε δει στην πράξη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση πολιτικών και έργων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης”.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή η Περιφέρεια υλοποιεί συνολικά αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους περισσότερα από 8.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις, σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι:
-Στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
-Ενισχύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, με
ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό.
-Δημιουργεί την e-Περιφέρεια, την ψηφιακή Περιφέρεια,
παρέχοντας ήδη 200 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
-Διαμορφώνει νέους χώρους πρασίνου στις γειτονιές.
-Εγκαθιστά νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
-Αναβαθμίζει ενεργειακά κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία και
αθλητικές εγκαταστάσεις.
-Αναβαθμίζει με λαμπτήρες led τον ηλεκτροφωτισμό στο οδικό
δίκτυο.
-Προμηθεύει με ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα και οχήματα
τους Δήμους.
-Εγκαθιστά νέα φωτοβολταϊκά συστήματα.
-Χρηματοδοτεί τα σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη
μείωση του ενεργειακού κόστους.
“Το 90% των ευρωπαϊκών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 50% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών και τελικά, το 70% του συνόλου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό το βήμα που κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα για την Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά υπάρχει η απευθείας συμβολή φορέων εκτός κυβέρνησης, φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η διακυβέρνηση όπου τα τρία επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη - Μέλη και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, δουλεύουν μαζί, συνεργάζονται και συνομιλούν με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς είναι το μέλλον. Είναι ο τρόπος που μπορούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις και απαντήσεις, ενισχύοντας την αίσθηση μεταξύ των πολιτών ότι οι πολιτικές, τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε, έχουν πραγματικό θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Παρουσιάζοντας τα κύρια στοιχεία της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2023 ο Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης, επισήμανε ότι στη διετή Έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία της Ελλάδας του 2023, η εικόνα είναι πολύ θετική, καθώς τονίζεται η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών (ρυθμός ανάπτυξης, ταχύτερη μείωση του χρέους). Κυριότερη υπόδειξη της Έκθεσης, όπως είπε ο κ. Πρεβελάκης, είναι ότι πρέπει η χώρα να προχωρήσει στη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, διότι αυτός είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την οικονομία. Επίσης, ο κ. Πρεβελάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Κέντρου του ΟΟΣΑ, που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί στην Κρήτης, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα από τα 20 κέντρα του ΟΟΣΑ παγκοσμίως και θα έχει ως αντικείμενο τους πληθυσμούς, τα δημογραφικά δεδομένα και τις μετακινήσεις πληθυσμών.
Φέτος στο εξειδικευμένο κεφάλαιο της Έκθεσης περιλαμβάνονται τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Επικεφαλής του Τομέα Οικονομικής Μεγέθυνσης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Ζαφείρα Καστρινάκη στο χαιρετισμό της.
Αναλυτικά τα στοιχεία της Έκθεσης παρουσίασαν ο Διευθυντής Μελετών της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΟΣΑ Vincent Koen και ο Επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος για την Ελλάδα της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΟΣΑ Tim Bulman.
Την Έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.oecd.org/economy/greece-economic-snapshot/
Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας με θέμα “Η επόμενη μέρα για την Οικονομική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εν μέσω Πράσινης Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης – Προκλήσεις και Προοπτικές” κατέθεσαν τις απόψεις τους η Πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες
Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς και ο
Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Πάλλας, αλλά και η Περιφερειακή Σύμβουλος
της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” Δήμητρα Θωμά και ο Επικεφαλής της παράταξης
“Οικολογία – Πράσινη Λύση” Φίλιππος Γκανούλης.