Στ. Καλαφάτης: «Θέλουμε την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και την Θράκη πύλη προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης»
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για το Νέο Έτος
Στ. Καλαφάτης: «Θέλουμε την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και την Θράκη πύλη προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης»
«Οι “εξαγωγικοί μας στόχοι” είναι κοινοί. Θέλουμε την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και την Θράκη πύλη προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Πασχίζουμε και θέλουμε ο τόπος μας να προκόβει και να προοδεύει. Επιστημονικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου και τα όνειρά μας, τα σχέδια μας, οι επιδιώξεις μας έχουν τον ίδιο εξαγωγικό παρονομαστή: Την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Θα πετύχουμε για μας, για την πατρίδα μας, για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, για το Νέο Έτος.
Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, στην Πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%. Βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία. Είναι μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή. Κι αυτό οφείλεται και στις δικές σας προσπάθειες, αλλά και στο σχέδιο που υλοποιεί, μεθοδικά, η Κυβέρνησή μας, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εξωγενής πληθωριστική κρίση επηρεάζει και τις δικές σας δραστηριότητες. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Στους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους εξαγωγείς».
Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε: «Η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής μεγέθυνσης του 2022. Χάρη σ' αυτά τα επιτεύγματα το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή 25% παραπάνω από το 2018. Η ελληνική οικονομία που αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023. Βρίσκεται στο σωστό δρόμο και είναι σημαντικό να παραμείνει στην ίδια πορεία. Το επισημαίνουν διεθνείς οικονομικοί παράγοντες, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό».
«Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι: «Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 11,6% τον Οκτώβριο του 2022, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε, τελικά, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,2 δισ. ευρώ».
«Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζοντας ότι «τέθηκε σε λειτουργία το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω του οποίου καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η πλατφόρμα αναμένεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 400.000 επενδυτικά σχέδια».
Αναφερόμενος στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας με το Καθεστώς Ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887 του 2022. Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς άρχισε». Όπως επισήμανε: «Στον πρώτο κύκλο, και στο καθεστώς «Αγροδιατροφή - παραγωγή και μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων», στην διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας Θράκης κατατέθηκαν 33 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου κόστους 62,1 εκατομμυρίων ευρώ. Στον κύκλο για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» κατατέθηκαν 28 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου κόστους 47 εκατομμυρίων ευρώ. Για το καθεστώς «Μεταποίηση- Εφοδιαστική αλυσίδα», υποβλήθηκαν 48 επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου ύψους επένδυσης 89,04 εκατομμυρίων ευρώ».
Αναφερόμενος σε απολογιστικά στοιχεία ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «Μέσα στην διετία 2021-2022, ο Τομέας υλοποίησε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα LOC FOOD (στον τομέα του αγροτουρισμού και αγροδιατροφής) και ΒΕΝΕFIT (στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης), καθώς και την έναρξη των έργων ALTER TRIP (στον τουρισμό συμπολιτών μας με Αναπηρίες) και ΒΟRPRES (για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό, στις Πρέσπες). Ολοκλήρωσε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ΤΕRRΑVINO με θέμα τον οινοτουρισμό και HELP με θέμα την Πολιτική Προστασία».
«Για το 2023, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, στους στρατηγικούς μας στόχους, που άπτονται τον τομέα των εξαγωγών, είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών της Μακεδονίας και Θράκης με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της ΝΑ Ευρώπης. Η ανάπτυξη των δράσεων προώθησης των διεθνών διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας-Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου. Η ενίσχυση εξωστρεφών δράσεων περιφερειακής πολιτικής για την ισόρροπη και βιώσιμη παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και Θράκης».
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης: «Με το project των 30+ έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δρομολογούνται, η περιοχή μας αποκτά νέα προοπτική. Μετατρέπουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο. Σχεδιάζουμε το Εμπορευματικό Κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου. Με τα Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας που αφορούν στη Βιομηχανία, τη Μεταποίηση και τα logistics, δίνουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα για ισόρροπη ανάπτυξη, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά».
Ο κ. Καλαφάτης συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και όλους τους Έλληνες εξαγωγείς που, όπως τόνισε, «Πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών που ξεπέρασε, από τον Νοέμβριο ακόμη, τα 50 δισ. ευρώ, την υψηλότερη και μεγαλύτερη επίδοση της χώρας από το 2019». «Είμαι σίγουρος, τόνισε, ότι, χάρη στις προσπάθειές σας, το 2023, εκτός από μια καλή και παραγωγική χρονιά, θα είναι και πάλι για όλο τον κλάδο μια εντυπωσιακή χρονιά. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2022. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το momentum και μπορούμε να πετύχουμε φέτος ακόμη καλύτερες επιδόσεις».