Το Drone των μαθητών αποκαλύπτει τον κρυμμένο Νέστο.“Τουριστικός Οδηγός από τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης”

 


Το Drone των μαθητών αποκαλύπτει τον κρυμμένο Νέστο

“Τουριστικός Οδηγός από τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης”

 

O καταρράκτης Λειβαδίτης

«Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Δράμας και της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο…

Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική οδηγεί σε κοντινή απόσταση από τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να τον προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να κάνετε κατάβαση σε απότομη πλαγιά, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για ξεκούραση και πινακίδες με αναφορές στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Το θέαμα φυσικά θα σας αποζημιώσει. Ο καταρράκτης είναι από μόνος του ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Το φυσικό τοπίο που τον αγκαλιάζει απογειώνει την ομορφιά του, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό»

 

Κάπως έτσι οι 53 συνολικά μαθητές της Α, Β και Γ Λυκείου του 1ου ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης Δράμας, μας συστήνουν το Νέστο και τις παραποτάμιες περιοχές, αποκαλύπτοντας άγνωστα μυστικά μέρη και χωριά «βουτηγμένα» στο πράσινο.

Το σχολείο υλοποίησε το σχέδιο δράσης με τίτλο «Τουριστικός Οδηγός-Πεζοπορικές διαδρομές στον ποταμό Νέστο, τον ποταμό που λατρεύτηκε σαν θεός», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2023 στο πλαίσιο του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» που εκπονείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές του σχολείου χωρίστηκαν σε ομάδες, περπάτησαν, γνώρισαν, συζήτησαν, κατέγραψαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν και το σημαντικότερο γνώρισαν την ευρύτερη περιοχή. Αξιοποίησαν πλήρως τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών παίρνοντας λήψεις video, φωτογραφίζοντας με κινητά και αεροφωτογραφίζοντας τις «κρυμμένες» στην πυκνή φύση περιοχές του Νέστου με τη χρήση Drone (http://1epal-prosots.dra.sch.gr/nestos/)


Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής Πληροφορικής κος Χρήστος Σιδέρης, καθοδηγητής/εμψυχωτής των μαθητικών ομάδων, «το σχολείο μας μπορεί να είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα σχολείο που διαθέτει δικό του Drone για εκπαιδευτικές χρήσεις». Το Drone αποκτήθηκε μέσω του προαναφερόμενου προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» (ΜΝΑΕ) που υλοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά μέσω του ΝΟΗΣΙΣ.

Ο κος Σιδέρης απέκτησε επαγγελματικό δίπλωμα χειριστή Drone και βοήθησε τους μαθητές στη λήψη αεροφωτογραφιών και video του Νέστου και των παραποτάμιων περιοχών.

Ο τουριστικός οδηγός του Νέστου ήταν μια μοναδική ευκαιρία που έφερε τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης σε επαφή με τη φύση και βοήθησε στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Μαζί με αυτούς κι εμείς ανακαλύπτουμε τις παραποτάμιες περιοχές του Νέστου, ένα ακόμη άγνωστο κομμάτι της Ελλάδας. Η διαδρομή στην ακροποταμιά και στα παραποτάμια χωριά είναι γεμάτη εκπλήξεις:

 

Φράγμα Θησαυρού

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ελλάδας με ύψος 80 μέτρα και μήκος 286. Η δεξαμενή του έχει χωρητικότητα 280 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες της χώρας.


Η περιοχή γύρω από το φράγμα του Θησαυρού είναι δημοφιλής στους τουρίστες και
τους λάτρεις της υπαίθριας φύσης, ιδιαίτερα για πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών.

Πολλά είναι τα κρυμμένα στολίδια της Βόρειας Ελλάδας, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μαζικές αφίξεις μέσα από τα μάτια των μαθητών και των μαθητριών του ΕΠΑΛ Προσοτσάνης.

«Το Παρανέστι είναι ένα κρυμμένο στολίδι στη Μακεδονία, στην Ελλάδα που προσφέρει στους επισκέπτες ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Το Παρανέστι φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τη νόστιμη κουζίνα και τις υπαίθριες δραστηριότητες. Επίσης στο Παρανέστι τα τελευταία χρόνια διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία οι διεθνείς αγώνες βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Trail. Πρόκειται για έναν υπερμαραθώνιο110 χλμ σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Παρανέστι και περνάει δίπλα από το Νέστο και την τεχνητή του λίμνη».

 

Οι μαθητές μέσω του προγράμματος γνωρίζουν τον τόπο και μας ξεναγούν στον άγνωστο Νέστο. Μέσα από την ιστοσελίδα και τον τουριστικό οδηγό που δημιούργησαν χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά μέσα, μας προσκαλούν να γνωρίσουμε κι εμείς την περιοχή του Νέστου και να περπατήσουμε σε ανεξερεύνητα παρόχθια μονοπάτια.

Σύνδεσμοι (link)

http://1epal-prosots.dra.sch.gr/nestos/

https://www.youtube.com/watch?v=jw4nY6RE8tA

https://www.youtube.com/watch?v=wps6hRjSfjc

 

 

 


Την ομάδα υλοποίησης του Τουριστικού Οδηγού ενδεικτικά αποτελούν οι μαθητές:

Θεοχάρης Ανέστης – Γ τάξη

Θεοδωρίδου Σοφία – Γ τάξη

Ντόου Αικατερίνη – Γ τάξη

Λαζαρίδου Μαρία – Γ τάξη

Αθανασιάδης Κοσμάς – Β τάξη

Γλάβας Βασίλειος – Β τάξη

Κόττας Γεώργιος – Β τάξη

Τσακυρίδου Γεωργία – Β τάξη

Σάπικας Ευστράτιος – Α τάξη

Μπούτιος Ευθύμιος – Α τάξη

Μαλουμίδης Αλέξανδρος – Α τάξη

Ματζίαρη Χριστίνα – Α τάξη

 

Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος: Χρήστος Σιδέρης (εκπαιδευτικός Πληροφορικής)

Διευθυντής ΕΠΑΛ Προσοτσάνης: Γεώργιος Σένδρος (εκπαιδευτικός Πληροφορικής)

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!