Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η 5η Ιουνίου κάθε έτους γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν είναι αρκετές οι εκάστοτε επετειακές εκδηλώσεις ώστε να θυμόμαστε το περιβάλλον μόνο μία φορά το χρόνο. Το περιβάλλον είναι η βάση της ίδιας της ζωής σε κάθε έκφανση της, και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.
Για την αντιμετώπιση της σημερινής Κλιματικής Κρίσης η ανθρωπότητα εδώ και τρεις δεκαετίες έχει αναπτύξει τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο καθώς και όσο και σαφείς προτάσεις προς υλοποίηση. Έχει φτάσει πλέον ο καιρός λοιπόν για δράσεις, για πρακτική εφαρμογή των αναλυτικών σχεδίων που έχουν εκπονήσει ο ΟΗΕ, οι διάφορες συνδιασκέψεις για το κλίμα - COP και τα ερευνητικά ινστιτούτα σε όλο τον πλανήτη. Είναι απόλυτη ανάγκη, δηλαδή :
- Να μειωθεί κατακόρυφα η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα, τις θερμάνσεις, τη βιομηχανία και τη συμβατική κτηνοτροφία. Για να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα και να μειωθεί το βλαπτικό στρώμα CO2.
- Να ενισχυθεί η περαιτέρω μετάβαση στη βιολογική γεωργία και στις καλές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα. Ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
- Να περιοριστεί η διείσδυση της ανθρώπινης δραστηριότητας στα δάση, τα ρέματα και στους φυσικούς οικότοπους. Ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, η διατροφική μας αλυσίδα και η αποτροπή νέων πανδημιών.
- Να επανέλθουν τα δάση στο φυσικό τους μέγεθος σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρξει επιπρόσθετη προστασία των οικοσυστημάτων από την ξηρασία και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Η Κλιματική Κρίση εκδηλώνεται προς το παρόν με εξοντωτικές αυξήσεις του κόστους ενέργειας, των τροφίμων και της Δημόσιας υγείας. Η ανθρωπότητα, ως η κύρια γενεσιουργός αιτία αυτής της κρίσης, έχει και τη δυνατότητα να δώσει ακόμη λύσεις.
Οι ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να πιέσουν τις Διοικήσεις τους να επενδύουν πλέον μόνο σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας και όχι στα ορυκτά καύσιμα και σε νέες εξορύξεις, να προωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους έναντι των ΙΧ και των νέων υπερυψωμένων περιφερειακών, να θέτουν σε προτεραιότητα τα βιώσιμα διατροφικά μοντέλα με τοπική παραγωγή τροφίμων χωρίς φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και βασανιστική εκτροφή ζώων, να απορρίψουν τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας και των υδάτινων συστημάτων, να προάγουν την ανακύκλωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση. Να βάλουν, εντέλει, πάνω από τα κέρδη την προστασία της ανθρώπινης υγείας, την κοινωνικότητα, την αλληλεγγύη, την κυκλική οικονομία, την ελεύθερη πολιτισμική έκφραση και το μέλλον των επόμενων γενεών.