Νέες δενδροδόχοι στον άξονα της Τσιμισκή με υλικά που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και ευνοούν την ομαλή ανάπτυξη των νεοφυτεμένων δέντρων
Νέες δενδροδόχοι στον
άξονα της Τσιμισκή με υλικά που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και ευνοούν την
ομαλή ανάπτυξη των νεοφυτεμένων δέντρων
Με την ανακατασκευή των δενδροδόχων ολοκληρώνεται η μεγάλη παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση του πρασίνου στον άξονα της Τσιμισκή. Στις νέες δενδροδόχους που τοποθετούνται στην Τσιμισκή χρησιμοποιείται ένα ειδικό υλικό, το οποίο αναβαθμίζει τον δημόσιο χώρο και συγχρόνως ευνοεί την ομαλή ανάπτυξη των νεοφυτεμένων δέντρων.
Η Διεύθυνση Πράσινου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, φυτεύοντας στην Τσιμισκή 163 μεγάλα δέντρα του είδους κελτίδα σε αντικατάσταση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών. Η παρέμβαση, που ολοκληρώνεται με την ανακατασκευή των δενδροδόχων, διαμορφώνει μια αναβαθμισμένη εικόνα σε έναν από τους πλέον εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Στις διευρυμένες ανακατασκευασμένες δενδροδόχους εφαρμόζεται ένα καινοτόμο χυτό υλικό, με το οποίο καλύπτεται η επιφάνειά τους. Το υλικό αυτό σε αντίθεση με το σκυρόδεμα είναι πορώδες, επιτρέποντας στον αέρα και στο νερό να εισέλθουν μέσα στη δενδροδόχο. Αποτελείται από ψιλή πέτρα διαμέτρου μισού εκατοστού (γαρμπίλι), από τρεις διαφορετικές ρητίνες και οξείδιο του χαλκού. Οι ρητίνες συγκολλούν τις ψιλές πέτρες, δημιουργώντας ένα συμπαγές διαπερατό στρώμα. Το οξείδιο του χαλκού προστίθεται στο μίγμα, για να προσδώσει αυτό το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα. Στο σύνολό τους πρόκειται για υλικά φιλικά στο περιβάλλον.
Η καινοτόμα πρακτική που ακολουθείται έχει πολλά αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει τον αερισμό του εδαφικού υποστρώματος της δενδροδόχου, εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων. Λόγω των υδροδιαπερατών ιδιοτήτων του, εξάλλου, το νέο υλικό που χρησιμοποιείται συγκεντρώνει τα νερά της βροχής στις δενδροδόχους, μειώνοντας την επιφανειακή απορροή των όμβριων υδάτων στο πεζοδρόμιο και αποτρέποντας πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού για την ταχύτερη ανάπτυξη των δέντρων. Με τη διαμόρφωση των νέων δενδροδόχων διευρύνεται το πλάτος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, διευκολύνοντας τη διέλευση των πεζών σε ώρες αιχμής καθώς και την πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων. Η τοποθέτηση αυτού του ειδικού υλικού δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητης βλάστησης στις δενδροδόχους, διευκολύνει τον καθαρισμό του πεζοδρομίου και δημιουργεί μια εικόνα ευταξίας στον δημόσιο χώρο.
Το ίδιο υλικό
χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις δενδροδόχους της οδού Κρήτης στο πλαίσιο των
ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που επιχειρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.