Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: «Άκρως επιβεβλημένη η χρήση μάσκας στις υγειονομικές μονάδες και στις δομές ευάλωτων ομάδων»

 


Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: 

 

«Άκρως επιβεβλημένη η χρήση μάσκας στις υγειονομικές μονάδες και στις δομές ευάλωτων ομάδων»

 

«Ο ΙΣΘ συνιστά λόγω του SARS COV-2 κι άλλων ιών (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) να λαμβάνονται όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας ώστε να μην κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές»

 

 

«Η υγιεινή των χεριών, ο συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, ο περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα, η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων καθώς και η συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό παραμένουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νίτσας προσθέτει ότι «τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) τόσο για τους γιατρούς και εργαζόμενους στην υγεία, όσο και για το γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητα ακόμη περισσότερο, πριν και μετά, τις εορταστικές περιόδους». Ο ιός επανήλθε δριμύτερος λόγω της μακράς περιόδου ύφεσης αλλά και της εμφάνισης νέας υποπαραλλαγής, πιο μεταδοτικής, όπως αποδεικνύεται από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. 

 

Όπως είπε ο κ Νίτσας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις «οι συνάνθρωποι μας, κυρίως με υποκείμενα προβλήματα και κάποιας ηλικίας, δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Ο ΙΣΘ πολλές φορές έχει τονίσει ότι ο ιός είναι εδώ και οφείλουμε ως ιατρική κοινότητα να το υπενθυμίζουμε συνεχώς». Οι δε γιατροί τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εγρήγορση και ζητούν «καλύτερο συντονισμό στα μέτρα προστασίας των δομών υγείας, με περισσότερους ελέγχους και λιγότερες επισκέψεις συγγενών και φίλων σε θαλάμους»

 


Ο ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι και η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν κίνδυνο και γι αυτό εμβολιάζονται. (Η εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων από 18 ως 24 Δεκεμβρίου 2023 κατέγραψε τρία νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ενώ στην ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα εικοσιένα με πέντε θανάτους. Από τις 25 ως 31 Δεκεμβρίου 2023 καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά́ κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ́ διαπιστώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι)

 

Συμπερασματικά τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «καθώς η εμβολιαστική κάλυψη για τη νόσο covid19 και τη γρίπη των ευπαθών ομάδων παραμένει χαμηλή, η χρήση της μάσκας κρίνεται άκρως επιβεβλημένη». Ταυτόχρονα για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται και η σημασία της καμπάνιας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το… 2020  με τα πρώτα κύματα της πανδημίας (#εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑhttps://www.youtube.com/playlist?list=PLIElu6k0WSZSbEHG221N7ir3UAATUUFY7) Σε μία από τις δεκάδες δράσεις πριν από τέσσερα χρόνια ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας - παιδιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Ιωάννης Τσανάκας μίλησε για τη μεταδοτικότητα του ιού στις μικρές ηλικίες επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες όμως είναι οι "δούρειοι ίπποι" της μεταφοράς του ιού» γεγονός που αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στη συνέχεια. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, επεμβατικός πνευμονολόγος Ηρακλής Τιτόπουλος είπε ότι «οι αναπνευστικοί ασθενείς είναι κατεξοχήν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Χάνουν σιγά σιγά την αμυντική τους ικανότητα και οι οργανισμοί τους γίνονται ευάλωτοι σε… οποιοδήποτε ιό, όμως γνωρίζουν ήδη την ευεργετική ιδιότητα της μάσκας". Ο καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, τμήμα χημικών μηχανικών του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Υλικών Βασίλης Ζασπάλης σημείωσε ότι "διαφαίνεται ότι ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς του sars-cov-2 είναι μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα έγινε καταγραφή αυτών των σωματιδίων την ώρα ομιλίας ενός ατόμου χωρίς μάσκα, τα οποία... εξαφανίστηκαν όταν τη φόρεσε!»

 

Από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Νίτσα συνεχίζει να δίνει έγκυρες και επιστημονικές απαντήσεις με τη συνδρομή μελών του, ειδικά καταρτισμένων, έναντι της παραπληροφόρησης. Διοργάνωσε webinar, ημερίδες και άλλες δράσεις επιστημονικής ενημέρωσης σε πλατείες και δρόμους, στη ΔΕΘ κι αλλού, ενώ με έντυπα και ψηφιακά μέσα ανέδειξε και τη σωστή χρήση της μάσκας διότι αρκετοί τη φορούσαν στο… πιγούνι (https://isth.gr/kabania-isth-gia-tin-orthi-chrisi-tis-maskas/). 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!