Στ. Αγγελούδης για την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ και την δημιουργία ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου
Δήλωση Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη αναφορικά με την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ – Κόκκινη γραμμή η δημιουργία ενιαίου, λειτουργικού και «πράσινου» Μητροπολιτικού Πάρκου
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί και συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το μείζον ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το κορυφαίο ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό αποτύπωμά της όσο και την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, πως η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις της Ευρώπης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
Είναι σαφές, πως το υπάρχον σχέδιο και η αναλογία πρασίνου που προτείνεται δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Συνεπείς στα όσα υποστηρίζαμε προεκλογικά, επιμένουμε στην εύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα εξασφαλίζει αφενός τη δημιουργία ενός ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου ελεύθερου και προσβάσιμου σε όλους με πυκνή φύτευση και θα επεκτείνει αφετέρου τη λειτουργία της νέας ΔΕΘ ως κορυφαίου αναπτυξιακού βραχίονα της πόλης.
Η εικόνα της σημερινής παραγκούπολης της ΔΕΘ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν περιποιεί τιμή για την πόλη, οφείλει να δώσει το ταχύτερο δυνατό τη θέση της σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και θα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η πόλη και οι αυξημένες ανάγκες της επιτάσσουν, η λύση που θα συμφωνηθεί για τη νέα ΔΕΘ να προχωρήσει άμεσα, να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. Νέες καθυστερήσεις θα ήταν καταστροφικές για την πόλη.
Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε σήμερα δημόσια τις θέσεις με τις οποίες έχουμε προσέλθει στο διάλογο, θέσεις οι οποίες αποτελούν τη δική μας κόκκινη γραμμή, ώστε να συμφωνήσουμε για την υλοποίηση του σχεδίου.
Οφείλουμε όλοι μας να ακούσουμε τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης.
Διεκδικούμε:
- Τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 90-100 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ με πυκνή φύτευση, 4000 τουλάχιστον δέντρων και με έντονο το στοιχείο του νερού (κατασκευή λίμνης), ώστε σε συνδυασμό με τα πάρκα της ΧΑΝΘ και του Λευκού Πύργου να συγκροτήσουν το μεγαλύτερο πνεύμονα Πρασίνου της πόλης μετά το Σέιχ Σου.
- Τη δημιουργία στο βόρειο τμήμα της ΔΕΘ νέου Πάρκου έκτασης 12-14 στρεμμάτων στους χώρους της Αγίας Φωτεινής, έκτασης που διεκδικούμε να αποδοθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Τη μείωση του ποσοστού Κάλυψης στην προς δόμηση επιφάνεια κατά 4-6 στρέμματα για την εξοικονόμηση των απαραίτητων χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
- Την απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ, ώστε να αποτελεί έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο.
- Την ανάληψη της υποχρέωσης από το Φορέα Διαχείρισης της ΔΕΘ για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
- Τη δημιουργία 1500-2000 θέσεων στάθμευσης και τη φύτευση δέντρων πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί.
- Τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων εντός του Αλεξάνδρειου Μελάθρου (Παλαί ντε Σπορ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους εξωτερικούς χώρους.
- Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εκθεσιακού φορέα θα πρέπει να ανήκουν στην Πολιτεία και στους φορείς της πόλης.
- Τη δέσμευση για τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σ.Σ. στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου.
- Την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ταυτοχρόνως με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και των χώρων στάθμευσης».