Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ν.Ε. Θεσσαλονίκης για την κτηριακή επέκταση του νοσοκομείου "Αγιος Παύλος" και την λειτουργία του ΚΥ Τούμπας

 


Στις 19/7/2024 ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς, μαζί με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης (Δήμητρα Εμμανουηλίδου, Μαρία Τοπαλίδου, Λίντα Σαλαμέρτη κ.α), επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» και το ΚΥ Τούμπας, όπου ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις παραπάνω Μονάδες Υγείας. 

Μικρή Ιστορική αναδρομή για το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»: Το Νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1985, όταν το νέο ΝΠΔΔ εντάχθηκε στο ΕΣΥ, ενώ το οικόπεδο και τα κτήριά του συνέχισαν να ανήκουν στο ΙΚΑ,  με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η οποιαδήποτε επέκταση ή κτηριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου με νόμιμο τρόπο, ή η ένταξή του σε οποιοδήποτε πρόγραμμα (πχ ΕΣΠΑ). Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα αισθητό όταν το 2013 διακόπηκε η λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία» (που ήταν συνδεδεμένο με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»), με την παράλληλη μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των κλινικών και του προσωπικού του στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ένα πολύ μικρό κτήριο να καλείτε να εξυπηρετήσει δύο Νοσοκομεία, με ό,τι μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο (αναγκαστική ύπαρξη θαλάμων πολλών κλινών, κοινές τουαλέτες σε πολλές κλινικές ταυτόχρονα, μη ύπαρξη διαθέσιμων χώρων για την ανάπτυξη των κλινικών κλπ). Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω προβλήματα και μετά από 30 και πλέον χρόνια παλινωδιών από την ίδρυσή του και την ένταξη του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε στην ψήφιση Ν. 4530/2018 με την οποία η κυριότητα του οικοπέδου και των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου περιήλθαν στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και στη συνέχεια, η τότε Διοίκηση του προχώρησε σε μια σειρά απαιτούμενων ενεργειών για την καταχώριση των τίτλων ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς.

Δυστυχώς όμως,  η ενημέρωση που δόθηκε σχετικά με την πολυπόθητη κτηριακή επέκταση του Νοσοκομείου δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού μετά από 5 ολόκληρα χρόνια από την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το έργο είναι ακόμη στο στάδιο της προμελέτης, πράγμα που αποδεικνύει την απροθυμία της παρούσας κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του παραπάνω έργου, ενώ το όνειρο της αναγκαίας επέκτασης του Νοσοκομείου και της δημιουργία του «5ου Πυλώνα εφημεριών» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.

Όσον αφορά το ΚΥ Τούμπας, το οποίο στεγάζεται σε ένα πολύ μεγάλο κτήριο με προσωπικό που είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής είναι απορίας άξιο γιατί το Κέντρο Υγείας λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο τις καθημερινές και δεν χρησιμοποιείται ως μια κανονική πρωτοβάθμια Δομή Υγείας, που να υποδέχεται ασθενείς σε 24ωρη βάση, αποσυμφορίζοντας έτσι τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μειώνοντας τις ατέλειωτες ώρες αναμονής κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

 

Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  Ν.Ε.  Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!