Πρωτιά στην έρευνα και τη χρηματοδότηση για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN/COPE-Nan
Πρωτιά στην έρευνα και τη χρηματοδότηση για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN/COPE-Nano
Πρώτο σε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα ήλθε για μία ακόμη φορά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και ο ιδρυτής του , ομότιμος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Η πρόσφατη τιμητική διάκριση που τού απένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη (10/7 Mediteranean Hotel) κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση των ερευνητών με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είναι μία ακόμη αναγνώριση όχι μόνο του ίδιου, αλλά ολόκληρης της ερευνητικής ομάδας και του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη.
Πυλώνας Ανάπτυξης το Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN που ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει εξελιχθεί σε Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών COPE-Nano, και έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο και βιώσιμο Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει έλθει πρώτο στην προσέλκυση κονδυλίων από ευρωπαϊκά έργα την περίοδο 2019-2014.
Το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό του προσωπικό που έχει διακριθεί για το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συντόνισε και συμμετείχε ως κύριος φορέας σε πλήθος από εμβληματικά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που θεμελιώνουν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών (Η2020 SmartLine, H2020 Cornet, H2020 RealNano, H2020 FlexFunction2Sustain, H2020 Musicode, HE DigiPass, HE Flex2Energy και HE COPE-Nano).
Ο ομότιμος σήμερα καθηγητής και ιδρυτής του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, Στέργιος Λογοθετίδης έχει καταφέρει να βάλει την ελληνική έρευνα και καινοτομία στο παγκόσμιο στερέωμα των τεχνολογικών εξελίξεων.
Συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με την επιχειρηματικότητα και μετατρέποντας τις πρωτοποριακές ιδέες σε καινοτόμα προϊόντα για την διεθνή αγορά, η ομάδα του Εργαστηρίου (που σήμερα έχει εξελιχθεί σε Κέντρο Αριστείας COPE-Nano) κατόρθωσε να αναπτύξει και να εξελίξει τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς δημιουργώντας προϊόντα και εφαρμογές για θερμοκήπια, κτίρια, αυτοκίνητα, ένδυση κ.ά. Πρωτοπορώντας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας τα οργανικά φωτοβολταϊκά φέρνουν επανάσταση στις ΑΠΕ ,καθώς μπορούν να παράγουν ενέργεια από τον ήλιο σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ελαφρά, διαφανή εύκαμπτα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς θα παράγοντα σύντομα μαζικά από το εργοστάσιο παραγωγής τους που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Θεσσαλονίκη μέσω του εμβληματικού ευρωπαϊκού έργου Flex2Energy, το οποίο συντονίζει η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies που ιδρύθηκε πριν από χρόνια ως spin off από το Πανεπιστήμιο.
Το οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει ήδη μια λαμπρή πορεία 30 χρόνων με αφετηρία τη δημιουργία του το 1991 στο τμήμα Φυσικής.
Σήμερα γύρω από αυτό το Εργαστήριο που μετεξελίσσεται σε Κέντρο Αριστείας, έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας:Organic Electronic Technologies που δημιουργεί κυρίως εφαρμογές ενέργειας, BLNanobiomed που αναπτύσσει βιοαισθητήρες και προϊόντα healthcare, VKNano
προϊόντα κοσμητολογίας που δημιουργούνται με μεθόδους υψηλής καινοτομίας, ο Σύνδεσμος προώθησης δράσεων καινοτομίας HOPE-A , το Δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασιών το NANONET όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 800 ερευνητές από όλο τον κόσμο.H…dream team του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη, φαίνεται ότι έχει βρει τη λύση για τη φθηνή, φιλική στο περιβάλλον ενέργεια, η οποία παράγεται με τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.
Και γι αυτό, τα δύο σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα (Cope Nano & Flex2Energy) που εξελίσσονται με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, καθιστούν την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή σε πυλώνα εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.