Ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στο Βρώσιμο Δάσος οι μαθητές και οι μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στο Βρώσιμο Δάσος οι μαθητές και οι μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Σε υπαίθριο σχολείο για το μάθημα της φυσικής ιστορίας, και μάλιστα στο φυσικό πεδίο της δράσης, εξελίσσεται για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων το Βρώσιμο Δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Πρόκειται για το πρώτο αστικό αλσύλλιο με καρποφόρα δέντρα, φυτά και λαχανικά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τη Μαμαγαία (Mamagaia) και τον κοινωνικό συνεταιρισμό cob.gr. Αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Green Sustainable Paths/Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους» και χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Εργαζομένων της Ε.Ε. για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον».
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παρή Γενίτσαρη, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και μαθητριών, στη γνωριμία τους με το Βρώσιμο Δάσος, στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και στη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.
Μάθημα κάτω από το κιόσκι…
Στο Βρώσιμο Δάσος, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, και αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος, τα παιδιά φόρεσαν τα γάντια και έπιασαν αμέσως… δουλειά, αφού πρώτα καταρτίστηκαν σε θεωρητικό επίπεδο από τα στελέχη της Mamagaia και του cob.gr για την… καλλιεργητική τους αποστολή.
Κι αφού πήραν τις απαραίτητες οδηγίες, κατά ομάδες, άλλα παιδιά με φτυάρια και τσουγκράνες, άλλα με το καροτσάκι και άλλα με το φυτό ανά χείρας, ξεχύθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία για να ολοκληρώσουν το έργο τους, που ήταν η φύτευση λαχανικών εποχής (μαρούλια, σέσκουλο, σπανάκι, σκόρδο και ραπανάκια), όπως επίσης και η εδαφοκάλυψη με οργανικό υλικό που προήλθε από κλαδεύσεις του δήμου. Να σημειωθεί ότι στην έκταση του Βρώσιμου Δάσους έχουν ήδη φυτευτεί 25 διαφορετικά είδη δένδρων, μεταξύ των οποίων δαμασκηνιές, ροδακινιές, ροδιές, κ.ά.
Ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση
«Η διάθεση και η χαρά των παιδιών δείχνει την ανάγκη που έχουν αυτές οι ηλικίες να έρθουν σε επαφή με το χώμα και τα προϊόντα της γης. Δυστυχώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, και με τους ρυθμούς που εξελίσσονται τα πράγματα, είναι υπαρκτός ο φόβος οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν τα προϊόντα της φύσης και τα δένδρα μόνο μέσα από τις εικόνες των βιβλίων ή του διαδικτύου. Αυτό φιλοδοξούμε να το αποτρέψουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων ενός αστικού δήμου δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και υλοποιώντας τα ειδικά προγράμματα. Και μέχρι τώρα από τη συμμετοχή των παιδιών φαίνεται ότι ο στόχος μας επιτυγχάνεται, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης», δηλώνει η αντιδήμαρχος Παρή Γενίτσαρη, η οποία επιβεβαιώνεται από τους ίδιους λιλιπούτειους πρωταγωνιστές της χθεσινής ημέρας.
«Η σημερινή εκδρομή μας στο Βρώσιμο Δάσος (σ.σ.: χθεσινή) ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη μάθηση, συνεργασία και χαρά. Βρεθήκαμε σε ένα φυσικό περιβάλλον για να προσφέρουμε κάτι καλό στη φύση, ενώ παράλληλα μάθαμε περισσότερα για τη φροντίδα των φυτών. Αφού γνωρίσαμε το δάσος, περιποιηθήκαμε τα δέντρα, δημιουργώντας προστατευτικά τείχη από κομπόστ και φυτέψαμε μαρουλάκια», σημειώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, που επισκέφθηκαν το αστικό αλσύλλιο υπό τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους Βασιλικής Βασιλειάδου και Ελένης Παρλιάρη.
Όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα του σχολείου τους, «εκτός από τη χειρωνακτική εργασία, ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το βρώσιμο δάσος, παρατηρήσαμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης και, φυσικά, βιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας. Η μέρα κύλησε ευχάριστα και μας γέμισε όμορφες αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο κοντά στη φύση και να τη φροντίζουμε. Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία που όλοι θα θέλαμε να επαναλάβουμε!». «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ. Περικλή και την κα. Δομινίκη, που μας μετέδωσαν πολύτιμες γνώσεις, καθώς και τον δήμο Νεάπολης-Συκεών που φρόντισε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τη δράση μας. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία της ημέρας!», καταλήγει η καταγραφή της εμπειρίας των μαθητών και μαθητριών.
Την ιδιαίτερη χαρά των μαθητών και των μαθητριών του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης περιγράφει και η εκπαιδευτικός Κορνηλία Ζαφειριάδου, σημειώνοντας ότι «αυτό το κτήμα τα παιδιά το θεωρούν μέρος της δικής τους καθημερινότητας». «Η ιδέα του βρώσιμου δάσους αγκαλιάστηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Στην φετινή μας επίσκεψη, τα παιδιά ξανασυναντήθηκαν με την ομάδα της Mamagaia και αναθέρμαναν την αγάπη τους γι’ αυτό. Με χαρά εντόπισαν τα φυτά που φύτεψαν πέρυσι να έχουν μεγαλώσει και δούλεψαν στο πλαίσιο της δράσης της εδαφοκάλυψης. Συζήτησαν με τον Περικλή και την Δομινίκη για το πώς θα πρέπει και τα ίδια να δράσουν ως κομμάτι της γειτονιάς για την προστασία του βρώσιμου δάσους, ώστε να μπορούν στο μέλλον να το χρησιμοποιούν στις δράσεις του σχολείου τους αλλά και της παρέας τους. Τέλος, με χαρά δήλωσαν πως έχουν τη διάθεση να ανταποκριθούν και σε άλλα ανάλογα καλέσματα, καθώς αυτό τελικά σημαίνει ενδιαφέρον για τον τόπο σου, αυτό σημαίνει να είσαι ενεργός και ενεργή πολίτης», ανέφερε η κα. Ζαφειριάδου περιγράφοντας τη συμμετοχή των παιδιών στη φροντίδα του Βρώσιμου Δάσους.