Ο Ακης προτείνει: Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας


Συστατικά

Για το σιρόπι

300 γρ. νερό, 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι, 75 γρ. γλυκόζη, 200 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

240 γρ. χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια, 1 ½-2 κ.γ. κανέλα, 1 ½-2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, 240 γρ. σπορέλαιο, 110 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 120 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για τη σύνθεση

340 γρ. κουβερτούρα, 2 κ.σ. σπορέλαιο, 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη. 

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά για 1 ώρα. 

Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. 

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά φούρνου και αφήνουμε στην άκρη. 

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. 

Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα. 

Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη. (Δεν ανακατεύουμε παραπάνω τη ζύμη από όσο χρειάζεται για να μη βγάλει το λάδι της.) 

Πλάθουμε 45-50 μελομακάρονα των 30 γρ. σε ομοιόμορφο σχήμα μήκους 3-4 εκ., περνάμε την επιφάνειά τους από μια κουτάλα αράχνη για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του μελομακάρονου και τα τοποθετούμε στα ταψιά. (Αν δεν έχουμε αράχνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μια σχάρα είτε το πίσω μέρος από ένα πιρούνι.) 

Μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 

Επαναλαμβάνουμε για τα άλλα 2 ταψιά. 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. 

Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. 

Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα στο ταψί με τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. 

Για τη σύνθεση

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.  

Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. 

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 ½-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα. 

Προσθέτουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά. 

Βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, στραγγίζουμε για να φύγει η περιττή, και τα μεταφέρουμε στο ταψί. 

Πασπαλίζουμε με τα καρύδια, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε. 

 

 πηγή akispetretzikis.com/recipe/


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!