Στην Κυριακάτικη ενημέρωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό μέσα απο το προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει σχετικά με τον εθισμό των παιδιών και των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:Να περάσω στο καίριας σημασίας ζήτημα του εθισμού των παιδιών και των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη επιστημονική τεκμηρίωση για να το διαπιστώσουμε. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση. Ως κυβέρνηση πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε καταρχάς τη δημόσια συζήτηση επί του θέματος, καλώντας τους γονείς να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια να χαράξουμε μια αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες, πολιτικές δυνάμεις, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και παιδιά. Χωρίς να δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία, επικεντρωνόμαστε στην προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό. Στις 30 Δεκεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος. Σε πρώτη φάση θα έχουμε μια πλατφόρμα που θα λέγεται parco.gov.gr, με όλες τις οδηγίες για το πώς μπορεί ο γονιός να ενεργοποιήσει στο κινητό του παιδιού του ρυθμίσεις που θα το προστατεύουν τόσο από την παρατεταμένη χρήση όσο και από την προβολή περιεχομένου προβληματικού, προσβλητικού ή επικίνδυνου για τον ανήλικο. Μέσα στο α' τρίμηνο του 2025 θα προχωρήσουμε επίσης στην υλοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής «Kids Wallet» που θα διευκολύνει περαιτέρω τους γονείς να περιορίζουν την κατάχρηση του κινητού από τα παιδιά τους, αλλά και την έκθεσή τους σε ακατάλληλο ή εθιστικό περιεχόμενο. Παράλληλα, θα τρέξει καμπάνια ενημέρωσης για να βοηθήσουμε τους γονείς να αξιοποιήσουν τα εργαλεία αυτά.
Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε ότι μόνοι μας ως χώρα δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να πρωτοστατήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα επιδιώξουμε συνεργασία με τους παρόχους, ώστε να εναρμονίσουμε πρακτικές και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα προστατεύει τα παιδιά. Ένα πλαίσιο που θα κατοχυρώνει μια σειρά από νέα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών μας και θα αναγκάζει τις πλατφόρμες και τις τεχνολογικές εταιρίες να τα σεβαστούν και να αναπτύξουν αντίστοιχες εφαρμογές προστασίας. Δεν στοχεύουμε σε σκληρές, δρακόντειες ή οριζόντιες απαγορεύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα προστατεύει τα παιδιά από την υπερβολική χρήση ή/και κατάχρηση της τεχνολογίας, χωρίς να στερούμε τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Το κλειδί είναι στην ισορροπία.
Με την ευκαιρία θέλω να εξάρω μια πρωτοβουλία της δημόσιας τηλεόρασης για την προστασία της ανηλικότητας και της ευαλωτότητας. Η νέα υπερσύγχρονη πλατφόρμα ERTFLIX που θα αναπτυχθεί από εξειδικευμένο ανάδοχο που αναδείχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα έχει ειδική ρύθμιση για γονικό έλεγχο, με κωδικό πρόσβασης για ασφαλή παρακολούθηση από ανήλικους. Και επιπλέον θα διαθέτει και εργαλεία προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις και υπότιτλους
Υποστηρικτική και όχι τιμωρητική είναι η πολιτική μας ακόμη και για τους ανήλικους παραβάτες. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει οι παραβατικοί νέοι 12-18 ετών δεν θα εγκλείονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ούτε θα τους επιβάλλονται άλλα σωφρονιστικά μέτρα αλλά θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού με στόχο την κοινωνικοποίηση τους μέσω της συνύπαρξης με πρόσωπα-πρότυπα. Το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης σε πρώτη φάση προγραμμάτων αθλητισμού έχει προχωρήσει ήδη στις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Χανίων και Καστοριάς. Θα ακολουθήσει σύντομα και πρόγραμμα συμμετοχής σε πολιτιστικές, κυρίως θεατρικές δραστηριότητες. Επόμενο βήμα που έχει νομοθετηθεί είναι η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Επιδιώκουμε τον θυμό που βρίσκεται πίσω από την παράβαση και την καταστροφή να τον μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα επελέγη μαζί με άλλες 2 από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης να συγγράψουν τα κείμενα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη και είμαστε μια από τις 8 βασικές χώρες που θα διαμορφώσουμε ειδικές δράσεις για τα παιδιά. Πρόκειται για μέτρα που έχουν νομοθετηθεί εδώ και 20 χρόνια αλλά μόλις τώρα εφαρμόζονται για πρώτη φορά.