Στο 3ο Thermi’s Youth Forum το Δίκτυο Σχολείων για τη Δημοκρατία του Δήμου Θέρμης

 


Το Δίκτυο Σχολείων για τη Δημοκρατία του Δήμου Θέρμης συνεχίζει την πορεία του για 3η χρονιά σε 10 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τα μαθητικά συμβούλια στην ενεργή πολιτειότητα και στην αρμονική συνύπαρξη της σχολικής καθημερινότητας. Επιπλέον, έχει ως στόχο την δικτύωση των σχολείων μεταξύ τους αλλά και με το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης. Μέσα από τις κοινές συναντήσεις τους, οι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους συζητάνε και φέρνουν προτάσεις για ζητήματα που τους απασχολούν, ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και σχεδιάζουν κοινές δράσεις.

Το Δίκτυο συμμετείχε στο 3ο Thermi’s Youth Forum το οποίο διοργάνωσε το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης, όπου συμμετείχαν νέοι/ες από Δημοτικά Συμβούλια Νέων από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Εκεί, εκπρόσωποι του Δικτύου παρουσίασαν το πρόγραμμα και έθεσαν προβληματισμούς, μέσα από ένα εργαστήριο που συντόνισαν μαθητές και μαθήτριες. Το βασικό θέμα στο οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες στο Forum κλήθηκαν να φέρουν προτάσεις ήταν οι εναλλακτικές λύσεις στις ποινές, οι οποίες με την αυστηροποίησή τους, όπως συζητήθηκε εκτενώς, δε λύνουν το πρόβλημα αλλά το μεταθέτουν αλλού, είτε στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είτε στην επανάληψη της ίδιας τάξης.

Οι προτάσεις που κατέγραψαν οι ομάδες εργασίας της σχετικής συζήτησης στο Youth Forum ήταν οι παρακάτω:

– Καταγραφές κατάστασης τάξεων από 5μελή και ενημέρωση 15μελούς, διεύθυνσης του σχολείου, Συλλόγου Διδασκόντων και, όπου χρειαστεί, Δημοτικής Αρχής.

– Παιχνίδια ενδυνάμωσης ομάδας μεταξύ μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών.

– Ενδυνάμωση και όχι στοχοποίηση μαθητών/τριών με δύσκολη και παραβατική συμπεριφορά, βοήθεια από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.λπ.

– Ομάδες διαμεσολάβησης μαθητών/ριών που να λειτουργούν στα σχολεία.

– Οι νεότεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί να «διαμεσολαβούν» ανάμεσα σε μαθητές/τριες και μεγαλύτερους σε ηλικία εκπαιδευτικούς.

– Λειτουργία ομίλων ρητορικής, θεάτρου, κινηματογράφου κ.ά.

– Κατανόηση και ουσιαστική συνδιαμόρφωση των κανόνων του σχολείου από τους/τις μαθητές/ριες.

– Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε νέες μεθοδολογίες.

 Το πρόγραμμα θα κλείσει για τη φετινή σχολική χρονιά 2024-25 με μία κοινή δράση των σχολείων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης. Την υλοποίηση του προγράμματος για το Δήμο Θέρμης και την Αντιδημαρχία Παιδείας από την πρώτη χρονιά έχει αναλάβει το Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα ΚΟΙΝΣΕΠ το οποίο συντονίζει τα εργαστήρια και τις συναντήσεις και εκπαιδεύει μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στη λήψη απόφασης με συναίνεση και το σχεδιασμό αποτελεσματικών συναντήσεων. Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!