Α. Τζιτζικώστας από την έδρα του EUROCONTROL : « Προτεραιότητά μας η καλύτερη διαχείριση του ευρωπαϊκού εσωτερικού χώρου, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών»
Α. Τζιτζικώστας από την έδρα του EUROCONTROL : «
Προτεραιότητά μας η καλύτερη διαχείριση του ευρωπαϊκού εσωτερικού χώρου, με
αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών»
Την έδρα του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αεροπορίας, EUROCONTROL, επισκέφτηκε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τον κ. Τζιτζικώστα ξενάγησε στις κεντρικές του EUROCONTROL, που έχει ως κύρια αρμοδιότητα τον ευρωπαϊκό ενιαίο χώρο, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Raul Medina , με τον οποίο ο Επίτροπος είχε συνάντηση εργασίας.
Ο κ. Η Medina ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις δραστηριότητες και το έργο του EUROCONTROL, για τις προτεραιότητες του οργανισμού, αλλά και για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πολιτική για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό , που είναι και κοινός στόχος ΕΕ και EUROCONTROL, στην προσπάθεια να γίνει το αεροπλάνο στην Ευρώπη πιο ασφαλείς, πιο αποδοτικές, πιο οικονομικές και πιο λιγότερες. Εξάλλου, ο οργανισμός έχει ως στόχο την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αεροπορίας, με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά μέσα, με την πολιτική στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη, με τη διαχείριση της εσωτερικής κυκλοφορίας σε σχεδόν το σύνολο των κρατών της Ευρώπης -κι όχι μόνο της ΕΕ- και με καινοτόμα εργαλεία.
Ο κ.
Τζιτζικώστας επισήμανε πως «μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της θητείας μου είναι η αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στη διαχείριση της εσωτερικής κυκλοφορίας και ο περιορισμός των φραγμών στα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του EUROCONTROL στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού τουρισμού και επηρεάζει τόσο τους Ευρωπαίους πολίτες, όσο και την παγκόσμια πρωτιά της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού. Ειδικά τους θερινούς μήνες ο ρόλος του οργανισμού είναι εξαιρετικά κρίσιμος, διότι από τη διαχείριση της εσωτερικής κυκλοφορίας κρίνεται και η πορεία του τουρισμού. Φέτος οι τουριστικές μετακινήσεις το καλοκαίρι δεν είναι ακόμα περισσότερες και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις λόγω περιορισμένου εσωτερικού χώρου ή μη ορθολογικής διαχείρισης του να είναι μεγάλες. Αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις, ταλαιπωρία για τους επισκέπτες, αλλά και αρνητικές απαντήσεις σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατανοώ ότι η κατάσταση της κυκλοφορίας θα είναι πολύ δύσκολη αυτό το καλοκαίρι με την ταχεία αύξηση της κυκλοφορίας μετά την πανδημία COVID και τη σημαντική μείωση κατά 20% του διαθέσιμου εσωτερικού χώρου λόγω τ ου πολέμου στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περσικληθήκαμε να διαχειριστούμε τους θερινούς μήνες 35.000 πτήσεις ημερησίως, ενώ φέτος θα ξεπεράσουμε τις 3 8.000 πτήσεις ημερησίως. Πέρσι είχαμε τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις των τελευταίων 25 ετών στις ευρωπαϊκές πτήσεις . Γι' αυτό και η συνεργασία μας θα είναι στενή και διαρκής για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη σημαντική πρόκληση φέτος το καλοκαίρι » .
Επίσης ο Επίτροπος ζήτησε τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη
των πτήσεων σε όλη τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου αιχμής και
υπογράμμισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει η αναβάθμιση της
διαχείρισης της εσωτερικής κυκλοφορίας με νέες τεχνολογίες προς όφελος των
Ευρωπαίων πολιτών και της τουριστικής βιομηχανίας.